На Facebook, Instagram и WhatsApp може да им се наложи

...
 
На Facebook, Instagram и WhatsApp може да им се наложи
Коментари Харесай

Съдът на ЕС с удар на „Meta“ по дело за данни в Германия

 

На Фейсбук, Instagram и WhatsApp може да им се наложи да преразгледат метода, по който събират данните на потребителите в Европа, откакто във вторник висшият съд на Европейски Съюз се произнесе против компанията майка Meta, съобщи БГНЕС.

Съдът на Европейския съюз се произнесе в интерес на немския антикартелен орган, който твърдеше, че може да взема поради въпросите за неприкосновеността на персоналните данни при разглеждането на антитръстови каузи.

Един от основните въпроси по делото беше способността на Meta да свързва данни сред разнообразни платформи, което ѝ разрешава да насочва рекламите към потребителите – главният метод, по който печели пари.

Германският контролен орган забрани на Meta да смесва персонални данни, събрани във Фейсбук, с данни, събрани от Instagram или WhatsApp, с аргумента, че това е еднакво на корист с господстващото ѝ състояние на пазара в Германия.

Европейският съд съобщи, че картелните служби са в правото си да организират следствия, според регламента на Европейски Съюз за отбрана на данните.

Повтаряйки доста предходни решения против Meta и други огромни софтуерни компании, съдът постанови, че американската компания би трябвало да изиска позволение за събиране на огромни количества персонални данни, като отхвърли разнообразни заобиколни решения, които Meta беше предложила.

В резултат на това Meta евентуално ще би трябвало да откри различен способ за събиране на данни в Европа.

Решението може да заплаши и други огромни платформи като Гугъл, която има сходен рекламно-технологичен бизнес модел.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР